Wie bezwaar maakt tegen een belastingaanslag, moet dat volgens de formele regels doen. Anders heb je geen poot om op te staan.
Dat bleek onlangs uit een uitspraak in hoger beroep over een schenking.
Een 35-jarige vrouw kreeg van haar moeder in 2011 een schenking van 18.000 euro. Zij deed daarvan aangifte, met als gevolg dat zij 1.297 euro aan schenkbelasting moest betalen.
Ouders mochten in dat jaar eenmalig aan hun kinderen 24.144 euro belastingvrij schenken, maar alleen als die kinderen nog geen 35 jaar waren. De schenking was daarom bij de 35-jarige vrouw belast. Eind 2012 kreeg zij daarvoor een aanslag.
De ontvangster van de schenking had na het ontvangen van de aanslag gelezen dat de leeftijd voor de vrijstelling van deze eenmalige schenking in 2013 zou worden opgetrokken van 35 naar 40 jaar. Omdat zij hoopte dat zij met terugwerkende kracht alsnog in aanmerking zou komen voor deze hoge, eenmalige vrijstelling, belde zij de Belastingdienst om te vragen wat zij met de ontvangen aanslag moest doen.
Eerst bezwaar maken tegen aanslag, dan verder praten
Een medewerker van de Belastingtelefoon zei dat de details nog niet bekend waren en adviseerde haar om nog maar even niets te doen, totdat de nieuwe regeling bekend was. Dat deed zij dan ook. Zonder de aanslag te betalen, maar ook zonder formeel bezwaar te maken tegen de aanslag.
De medewerker van de Belastingtelefoon had haar daar immers niet expliciet op gewezen. Pas na het ontvangen van een aanmaning om de aanslag te betalen, maakte zij bezwaar. De officiële bezwaartermijn was toen al verstreken.
Terecht was de Belastingdienst niet ontvankelijk voor haar te laat ingediende bezwaarschrift, vond de rechter. Niet op inhoudelijke gronden, maar omdat de ontvangster van de schenking zich niet aan de spelregels van de Belastingdienst had gehouden.
Voor zowel ondernemers als voor particulieren zijn er duidelijke regels om een aanslag aan te vechten. Het feit dat een medewerker van de Belastingtelefoon niet expliciet zegt dat je bezwaar kunt maken als je het niet met een aanslag eens bent, is geen reden om vervolgens niets te doen.
Medewerkers van de Belastingtelefoon beantwoorden wel gratis vragen, maar zijn geen pro-actieve belastingconsulenten.
Paul van der Kwast is financieel planner en lid van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet. Ook schrijft hij tweewekelijks een column over personal finance.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl